ادامه مطلب...
تاريخ : شنبه 6 اسفند 1390برچسب:
شیراز,
,
ادامه مطلب...
تاريخ : شنبه 6 اسفند 1390برچسب:
سرکه سیب,
فواید سرکه,
سکسکه,
سوز,
سوزش,
افترشیو,
سالم زی,
همشهری,
تبیان,
,
ادامه مطلب...
تاريخ : پنج شنبه 27 بهمن 1390برچسب:
روستای لیوس دزفول,
دزفول,
فول,
دز,
روستای لیوس,
لیوس دزفول,
لیوس,
شهیون,
کوه لنگر,
لنگر,
دره کول,
کول,
گوشه,
روستای سزار,
روستای سنگی دزفول,
روستای سنگی,
کوه لیوس,
بادام کوهی,
بابونه,
کلخنگ,
جشن باران,
کشتی محلی,
چوب بازی,
جهاز برون,
حنابندون,
حنا بندون,
تعزیه,
مراسم تعزیه,
روستا گردون,
سرنا,
دهل,
آذرکیش,
,
بنام خدا
تنها رویشگاه برجاي مانده کرفس کوهی، یک گام تا نابودی |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
برداشتهای غیر مجاز، ريشهكني، خشکسالی، چرای بیش از اندازهي دام و ... از شوندهاي(:دلايل) نابودی رویشگاهها كرفس كوهي است. اين روزها تنها جايي كه كرفس كوهي، توان روييدن داشت در روستاي «چين» در استان چهارمحال و بختياري هم راهي تا نابودي ندارد.
به گزارش مهر؛ کرفس کوهی، گیاهی خوشبو و ويژهي کوههای چهارمحالوبختیاری است كه امروزه به شوند(:علت) ریشهکنی و ويراني رویشگاههای این گونه، تنها به جاهاي سختگذر و دوردست کوهستانهای روستای «چین» این استان، محدود شده و رو به نابودی است.
کرفس کوهی با نام محلی «کلوس» از خانوادهي، چتریان و نام علمی kelussia odoratisssima mozaffa گیاهی دو ساله یا چند ساله است كه دورهي رویش آن، از هفتهي پاياني اسفندماه آغاز و تا آغاز خورداد ماه ادامه دارد.
بیشترین فراوانی پراکنش این گیاه از بلنداي ٢هزار و 100 متری تا ٣ هزار متری در اقلیمهای گوناگون استان چهارمحال وبختیاری بهويژه در آب و هواي بخش هايي بالايي است.
نرخ بالای این محصول طبیعی شوند سواستفاده و برداشتهای غیرمجاز شده كه همين كار، نابودي بسياري از رویشگاهها را در بر داشته است. همچنین خشکسالی، چرای بیش از اندازهي دام و ... از شوندهايي است که به نابودی رویشگاهها كرفس، دامن زده است.
«سید حسینعلی درخشان»، هموند شورای اسلامی روستای چین با اشاره به اینکه هم اکنون دو سوم رویشگاه کرفس کوهی به شوند برداشت نادرست، نابود شده است، گفت: «در سالهایی که جاده نبود، سواستفادهگران، با چهارپایان میآمدند و کرفس برداشت میکردند و این در حالی بود که نابودي آنها بسیار کمتر بود.»
سید حسینعلی درخشان گفت: «اما امروزه به آسانی، با خودرو، به رويشگاهها می روند و گیاه کرفس را از ریشه می برند و نابودی یکبارهی آن را به بار می آورند.»
«هومان خاکپور» فعال محیط زیست و منابع طبیعی در چهار محال و بختیاری گفت: «اگر برای رويشگاه كرفس در روستای چين، برنامهای نداشته باشیم و نتوانیم با مدیریت درست بهرهبرداری پایدار، از این رویشگاههای کرفس داشته باشیم، بی گمان سرنوشت این رویشگاه نیز به سرنوشت رویشگاه کوههای «قارون» که ذخیرگاه کرفس در «لردگان» بود تبدیل می شود».
|
تاريخ : پنج شنبه 27 بهمن 1390برچسب:
کرفس,
کرفس کوهی,
کوهی,
پراکنش,
هومان,
قارون,
کوه قارون,
لردگان,
ذخیره گاه کرفس,
ذخیره گاه,
,
ادامه مطلب...
تاريخ : چهار شنبه 26 بهمن 1390برچسب:
کاخ کوروش,
,
بنام خدا
تندیسک زرین ماهی قرمز دوره هخامنشیان، تندیسک ماهی قرمز به سبک ایلامی و نقش ماهی روی ظروف فلزی ساسانیان نشان می دهد ایرانیان بیش از ۲۵۰۰ سال است که با ماهی قرمز یا گلدفیش آشنا بوده اند.
شاهین سپنتا یک دوستدار محیط زیست و فعال میراث فرهنگی در اصفهان به خبرنگار مهر گفت: در سالهای گذشته افرادی با گذاشتن ماهی قرمز در سفره هفت سین مخالف بودند به این دلیل که اعتقاد داشتند ماهی قرمز از ۸۰ تا صد سال پیش از کشور چین به ایران آمده و ایرانی ها سابقه آشنایی با ماهی قرمز را نداشته اند. از آن مهمتر آنکه برای رد یا اثبات این موضوع دلایل قوی ارائه نمی شد بنابراین این نظر همیشه غالب بود.
وی افزود: اما بررسی آثار تاریخی نشان می دهد که ایرانی ها بیش از ۲۵۰۰ سال با ماهی قرمز یا “Gold fish ” که یکی از گونه های ماهی کپور است آشنایی داشته و آن را بر سر سفره های هفت سین خود می گذاشتند.
سپنتا گفت: یکی از این نمونه ها، تندیسک زرین ماهی قرمز مربوط به دوران هخامنشی است. این تندیسک طلایی یکی از اشیا “گنجینه آمودریا” است که از محوطه باستانی “تخت قباد” به دست آمده است. وی تصریح کرد: این گنجینه شامل بیش از ۱۷۰ مورد از اشیا ارزشمند متعلق به دوران هخامنشیان است که اکنون در “موزه بریتانیا” و “موزه ویکتوریا و آلبرت” نگهداری می شود.
سپنتا گفت: مجسمه زرین ماهی قرمز در سال ۲۰۰۴ از سوی این موزه در نمایشگاهی با موضوع “نوروز و هفت سین” به نمایش گذاشته شد.
وی ادامه داد: نمونه دیگری که نشان می دهد ایرانی ها از چند صد سال پیش با ماهی قرمز آشنا بوده اند تندیسک ماهی قرمز به سبک ایلامی است که در “گالری برکات” در مرکز شهر لندن نگهداری می شود.
این فعال میراث فرهنگی گفت: نمونه های دیگری از نقش ماهی بر آثار تاریخی ایران را می توان روی ظروف فلزی مربوط به دوره ساسانی دید که در آن ها ماهی یا دو ماهی به عنوان نماد زندگی در درون آب به کار نگهبانی از ریشه های درخت زندگی که در آب ریشه دوانده است، مشغول هستند.
وی تصریح کرد: نمونه های دیگر، نقش ماهی روی سکه های فلوس دوران صفوی است. در دوران صفوی، سکه های مسی، غازی نام داشت که معمولا فلوس، پشیز، پول سیاه نام داشت.
سپنتا اظهار داشت: روی سکه های فلوس معمولاً تصاویر مختلفی از حیوانات را نقش می کردند که به نظر می رسد فلوس هایی که داری نقش ماهی یا نقش گاو بر روی ماهی هستند برای نوروز ضرب می شده اند.
وی گفت: سنگ نگاره های خانه تاریخی حسین پناه در اصفهان متعلق به دوره فتحعلی شاه قاجار نیز نقش ماهی را روی تبرزین دراویش می بینیم.
سپنتا با بیان اینکه نقش ماهی روی این تبرزین ها نماد آگاهی و معرفت بوده است گفت: اگر چینی ها از هزار سال پیش ماهی قرمز گلدفیش را پرورش می داده اند ایرانی ها از ۲۵۰۰ سال پیش این ماهی را داشتند بنابراین می توان گفت که نژاد ماهی قرمز چینی ها ایرانی است اما شاید چینی ها در اصلاح نژاد ماهی قرمز نقش داشته اند.
تاريخ : سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:
تندیسک,
ماهی قرمز,
گلدفیش,
شاهین سپنتا,
سفره هفت سین,
ماهی کپور,
کپور,
گنجینه آمودریا,
تخت قباد,
موزه بریتانیا,
گالری برکات,
فلوس,
سکه فلوس,
پشیز,
پول سیاه,
حسین پناه,
تبرزین,
,
بنام خدا
|
كار شگفت یک مدیر محیط زیست در قطع درختان |
|
|
٢٠ درخت از ذخيرهگاه ژنتيكي ايران و جهان بريده شد |
|
|
سورنا لطفی نيا : |
مسوولان باغ گیاهشناسی نوشهر، در حرکتی توجیهناپذیر، دست به بريدن شماری از درختان ارزشمند این باغ زدند. به گزارش مهر؛ «مجید اسحاقی» از كارشناسان محيطزيست گفت: «هماكنون قضیه ساخت کمربندی از سوي اداره بنادر و دریانوردی از راه باغ گیاهشناسی نوشهر حل شده است اما این بار فرنشين بخش گیاهشناسی این باغ، در كاری شگفت، شماری از درختان ارزشمند این باغ را بريدهاست.»
به گفته اسحاقی، این درختان که نزديک به 20 اصله از گونههای باارزشی مانند کریپتومریا، گل توری و ديگر گونهها هستند، در روند پژوهشي این باغ نقش بسزایی دارند.
اسحاقی افزود: «در میان این درختان یک اصله کریپتو مریا بوده که حاصل پیوند سه واریته بر روی یک پایه است و از ديد پژوهشي، گونهي بسیارارزشمندی بوده است.»
وی با بیان اینکه هيات علمی دانشگاه چالوس و بسیاری از بلندپايگان این باغ گیاهشناسی، بريده شدن این درختان را به سختی محکوم کردهاند گفت: «این گونهها، نه تنها خود گونههای باارزشی هستند بلکه به شوند(:دلیل) نقشی که در بررسی روند تکامل این باغ گیاهشناسی به عنوان شاهد در سالیان بسيار دارند، از ارزش بالایی برخوردار بوده و هیچگونه توجیه علمی برای بريدن آنها وجود ندارد.»
اين كارشناس محيطزيست گفت: «البته در این ميان زمزمههایی مبنی بر واگذاری بخش انتهایی باغ گیاهشناسی به شهرداری نوشهر، برای كارهاي گردشگری هست و مسوولان موسسهي پژوهشي تهران، نیز با این كار موافقت کردهاند.»
به گفتهی «امینی»، فرنشين مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، این باغ افزونبر این که یکی از اندوختههاي ژنتیک کشور و جهان به شمار میآید، هماكنون به شوند وجود گونههای گیاهی كممانند در آن، به یک اکوسیستم کوچک تبدیل شده و زیستگاه پرندگان بسیار گوناگوني است. اما آنچه ارزش این باغ را، دوچندان میکند درختانی است که هميشه پایش میشوند و اطلاعات رویش، فیزیولوژی و ژنتیک آنها در یک فرایند علمی بلندمدت و در دهههای گوناگون، يادداشت میشود تا بر پايهي آن، واكنش این درختان نسبت به محیط و دگرگونيهاي زيستي اقلیم، به دست كارشناسان، ارزیابی و بررسی شود. در واقع، اقلیم شمال کشور روی این درختان در دست مطالعه است.
|
بنام خدا
بنام خدا
|
سنگها لرزه بر كاخ «گرا» انداختهاند |
|
● |
تعريض راه، بلای جان «شيرين و فرهاد» |
|
|
|
روچيار حيدری : |
اين روزها، تعريض راه و افزودن بر پهنای راه ماشينرو، بلای جان كاخ اشكانی ساسانی «گرا» شده است. با عمليات تعريض راه و سرازير شدن سنگ كه حتا تا 100 متری تاق گرا نيز ديده شده، بيم آن می رود كه همين روزها، اين كاخ باستانی هم به تومار نابود شدهها، بپيوندد.
این بنای اشکانی ساسانی به شوند(:علت) جای گرفتن در بخش پایینی راه اصلی کرمانشاه به قصر شیرین، همواره در معرض خطر تعریض راه بوده است.
اين كاخ كه از بی توجهی مسوولين ميراث فرهنگی و توجه بسيار يادگارنويسها و گردشگرنماها، تا امروز در رنج بود، گويا اين روزها بايد همچنان بهراسد.
تاق گره(گرا) در نزديكی سرپل زهاب كه به شمارهی 33 در سياههي آثار ملي به ثبت رسيده، يادگاری است با معماری سبک پارتی.
نام اين سازه را « گرا» يا «گره» دانستهاند كه گويا برگرفته از «گر» است كه در زبان كردی به معنی گرما و عشق است. اين بنا نزد محلی ها به تاق شيرين و فرهاد، نامور است. مردم می گويند فرهاد اين تاق را برای شيرين ساخته است. البته در برخی از سرچشمهها نام گرا را از واژهی گبر دانستهاند.
|
تاريخ : دو شنبه 24 بهمن 1390برچسب:
لرزه,
لرز,
گرا,
کاخ گرا,
شیرین و فرهاد,
روچیار,
روچیار حیدری,
تومار,
زهاب,
سرپل,
سرپل زهاب,
سبک پارتی,
پارت,
پارث,
پارتی,
پارثی,
گره,
گر,
,
ادامه مطلب...
تاريخ : دو شنبه 24 بهمن 1390برچسب:
روستای سی پی,
سی پی,
سی,
پی,
cp,
جنگل سوادکوه,
برج لاجیم,
لاجیم,
ساحل دریا,
البرز مرکزی,
پل سفید,
,
بنام خدا
|
دژ «بابک خرمدين»، دژی ساختهشده از سنگ گرانيت |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
«تراب محمدی»، مديرکل ميراث فرهنگی آذربايجان شرقی گفت: «قلعه بابک با گستردگی بيش از 10 هزار متر مربع، ساختهشده از سنگ گرانيت، يکی از باشکوهترين بناهای تاريخی استان شمرده می شود.»
به گزارش ميراث آريا؛ محمدی گفت: «بازديد از اين دژ برای همگان آزاد است. برای رسيدن به دروازهی دژ، بايد از گذرگاه دالانمانندی به درازای 200 متر گذشت، که همين موضوع، شوند(:باعث) گيرايی راه دسترسی اين دژ شده است.»
وی با يادآوری اين که دژ، از برج و باروهای گوناگونی ساخته شده است، افزود: «قصر اصلی دارای 3 اشكوب(:طبقه) است که يک تالار اصلی و ٧ اتاق در پيرامون تالار مرکزی دارد و در بخش خاوری(:شرقی) نيز، چند اتاق و آبانبار را در برميگيرد.»
محمدی با اشاره به اين که دژ بابک، در روزگار ساسانی ساخته شده است، گفت: «اين گستره در سدهی سوم، يکی از پايگاههای مهم و محکم «بابک خرمدين»، در جنگ با تازيان و لشکريان خلفای عباسی بوده و در سالهای گذشته بازسازی های بنيادينی در آن انجام گرفته و بخشهايی نيز به آن افزوده شده است.»
وی با اشاره به کاوشهای انجام شده در 4 اتاق اين دژ، افزود: «در پی کاوشهای انجام شده، چندين تنور، سفالهايی از سدهی سوم و پايان سدهی هفتم هجری و سکههايی از روزگار اتابکان يافت شده است.»
اين دژ در 50 کيلومتری شمال شهرستان «اهر» و بخش باختری(:غربی) «کليبر»، بر فراز بلندیهای رود «قرهسو» ساخته شده و برجهای گرد آن، از سنگ مالون و ملات ساروج است و باروها نيز از گونهای سنگ گرانيت ساخته شدهاند.
|
تاريخ : چهار شنبه 19 بهمن 1390برچسب:
دژ بابک,
دژ بابک خرمدین,
سنگ گرانیت,
گرانیت,
تراب,
تراب محمدی,
قلعه بابک,
دروازه,
اتابکان,
روزگار,
سنگ مالون,
مالون,
,
ادامه مطلب...
تاريخ : چهار شنبه 19 بهمن 1390برچسب:
گردنه,
ژالانه,
گردنه ژالانه,
اورامان,
مریوان,
سیل,
گمیشان,
برف و کولاک,
کولاک,
,
بنام خدا
|
سفره هفتسين در تختجمشيد پهن می شود |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
مهران سوخکيان، معاون گردشگري استان فارس، از برپايی سفرهی هفتسين، به مناسبت نوروز، در تختجمشيد خبر داد.
به گزارش ميراثآريا؛ «مهران سوخکيان»، افزونبر خبر بالا، گفت: «همچنين جشن نوروز سال ١٣٩١، در ايل عشايری استان فارس در شهرستان فيروزآباد برگزار می شود.»
وی افزود: «146 ويژه برنامه فرهنگی گردشگری، در روزهای نوروز، در شهرستانهای استان برگزار می شود و توزيع سفر در نوروز از خواستههای معاونت گردشگری اين اداره کل است. »
سوخكيان گفت: «با اجرای ويژهبرنامههای گوناگون در شهرستانها، در تلاشيم تا مسافران نوروزی از همهی توانهای گردشگری سراسر استان بهره ببرند.»
|
ادامه مطلب...
تاريخ : دو شنبه 17 بهمن 1390برچسب:
تالاب,
میان کاله,
تالاب میانکاله,
میانکاله,
آشوراده,
میان قلعه,
قزل شمالی,
قزل مهدی,
قواسطل,
سازیل,
ازگیل,
داغداغان,
سیاه تلو,
تلو,
سپیدار,
علف شور,
جگن,
علف هفت بند,
جوجه تیغی,
گربه جنگلی,
گراز,
فک,
فک دریای خزر,
دراج,
بحری,
زنگوله بال,
مهاجر عبوری,
عبور,
عبوری,
کپور,
کفال,
کلمه,
سوف,
ماهی سفید,
ماش,
کاراس,
غاز پازرد,
قو,
قوی فریادکش,
چنگر,
طاووسک,
عروس غاز,
مرگونس,
مرگونس سفید,
پرنده نگری,
انارترش,
,
ادامه مطلب...
تاريخ : یک شنبه 16 بهمن 1390برچسب:
روچیار,
روچیار حیدری,
ریوند,
رباط صفوی,
کاروانسرای ریوند,
کاه دان,
کاه دانی,
آجر چینی,
هشتی,
پلان,
ستیغ,
آتشکده آذربرزین مهر,
,
بنام خدا
شهر تاریخی «جولیان»، شخم خورد |
|
|
به جای تاريخ، گندم برداشت می كنيم |
|
|
سورنا لطفی نيا : |
شهر جولیان از شهرهای تاریخی ایلام، در حالی که نمادی از تمدن ایرانی است، امروزه، جايی برای کشاورزی شده و گندم و جو، در آن کاشته میشود.
جولیان از شهرهای تاریخی ایلام است که در 10 کیلومتری شهر آبدانان و در جنوب خاوري(:شرقی) اين استان است.
به گزارش مهر؛ شهر جولیان در بخش سراب باغ در دامنهي کبیرکوه و گسترهي باستانی آن یکی از زیباترین آثار به جای مانده از روزگاران پیش از اسلام است.
این شهر به شوند(:سبب) يادمانهاي گوناگون تاریخی یکی از بهترین جاها برای واكاوي سرگذشت روزگار ساسانی در استان ایلام است.
یافتن این شهر نیز همانند دیگر شهرها و جاهاي تاریخی به شوند نبود تابلوی راهنمایی و بدون شناخت نسبت به منطقه، سخت است.
این شهر تاریخی چنان جولانگاه زمینهای ديم کشاورزی شده است که، تنها هنگامي متوجه تاریخی بودنش میشویم که به نزديكاش برسيم.
زمینهای کشاورزی تا درون این شهر تاریخی رسیده است و دیوارهای این شهر تاريخی، همگي ويران شده و اثری از تاریخ نیست و هرآنچه هست زمین ديم کشاورزی است.
دیوارهای اندکی نيز که از این شهر تاریخی برجاي مانده، رو به ويراني است و در گسترهی 10 هکتاری این شهر تاریخی، کشت گندم و جو انجام میشود.
در حالی که برپايهي گفته کارشناسان از ويژگيهای معماری مهم این اثر، وجود چهارتاقیها، تاقهای ضربی، تاقهای جناحی و... است، ولی هماكنون چنین ویژگیهایي در این شهر تاریخی ديده نميشود.
دیوارهای این شهر تاریخی نیز همگي ويران شده و سنگها ریزش کرده است و میتوان گفت این يادمان تاریخی دیگر راهی برای بهسازي و بازسازی ندارد و باید آن را ويران شده دانست.
سنگهایی که در پي ويراني اثر برای گسترش زمینهای کشاورزی، مانند تپهای در یک جا گرد آمدهاند، گواه تلخی بر بیمهريهای فراوان است.
این شهر تاریخی چنان دارای ارج بوده كه، برپايهي گفتهي کارشناسان، در آنروزگار لولهکشی آب داشته و آب شهر از راه لولههای سفالی در یک مخزن که جنس آن از سنگ و ساروج بوده از یک چشمهي آب، که در تنگهي شمال باختري(:غربی) این بنا است، تامین میشده است.
این اثر تاریخی در سال 1388 در سياههي يادمانهاي ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
گردشگران نوروزی امسال، به جای بازدید از شهری تاریخی، در کشتزارها می گردند، چرا که شهر تاریخی جولیان دیگر وجود ندارد و امروز جولیان، زمین کشاورزیای بیش نیست.
|
بنام خدا
دستگيری ٤ شکارچی خلافكار اماراتی، در سیستان و بلوچستان |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
«خسرو افسری»، مدیرکل حفاظت محیطزیست سیستان و بلوچستان گفت: «چهار شکارچی خلافكار تبعه امارات متحده عربی که 10 شاهین شكاري را بهگونهاي غير قانوني به ايران آورده بودند، در این استان دستگیر شدند.»
به گزارش مهر؛ افسری افزود: «یگان حفاظت محیطزیست استان، با تلاش و پیگیری و با همکاری نیروی انتظامی و گمرک زاهدان، موفق به دستگیری چهار تن، شکارچی تبعه کشور امارات متحده عربی شد.»
وی گفت: «این شكارچيان، شاهينها را برای شكار پرندههای مهاجر، بهويژه هوبره که در سياههی قرمز پرندگان روبه نابودی نیز جای دارد، به ايران آورده بودند.»
مدیر کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: «خلافكاران که با پرواز دبی - زاهدان وارد استان شدهاند به پرداخت جریمه محکوم شدند و پرندگان شكاری نيز، برای گذراندن مراحل قانونی، به سازمان حفاظت محیط زیست داده خواهند شد.»
وی افزود: «جریمه قاچاق هر شاهین 120 میلیون ریال است.»
|
تاريخ : یک شنبه 16 بهمن 1390برچسب:
امارات,
امارات متحده,
شاهین,
هوبره,
شکارچی,
چی,
خلاف,
خلاف کار,
خسرو افسری,
افسر,
,
بنام خدا
دهم بهمنماه با باشندگی گروه فراوانی از مردم برگزار شد: |
|
● |
برگزاری سدهی كرمان، با همياری بزرگان شهر |
|
|
|
خبرنگار امرداد - آرميتا فرهمند : |
كرمانيها، جشن سده را دهم بهمنماه در كنار يكديگر، در باغچهی بوداغآباد جشن گرفتند.
این آیین با جشنخوانی موبدان، فریدون هرمزدی، هومن فروهری، مهران غیبی و فرهنگ فلاحتی آغاز شد و پس از آن بندهایی از گاتها، سرودههاي آسماني اشوزرتشت، از سوي فرشاد خدادادي و مهرنوش زندهنوش، دوتن از هموندان کمیسیون جوانان خوانده شد.
گزارش تصويری جشن سدهی كرمان را اينجا ببينيد.
ايرانيان، نخستين مردمي كه خداي يكتا را شناختند
محمدعلی گلاب زاده، و پژوهشگر و تاريخنگاري كرماني، يكي از سخنرانان اين نشست بود. وي گفت: «برخی در گذر تاریخ کوشیده اند تا نیاکان ما را به عنوان قومی تهی از وحدتگرایی و آتشپرست بشناسانند و این جفا بر نیاکان ماست ولی ما در گذر زمان هیچ قوم و مردمی را سراغ نداریم که بیشتر و پیشتر از ملت بزرگ ایران به وحدت و یگانگی خداوند توجه داشته باشند و اگر ایرانیان دربرابر آتش و نور احترام میگذاشتند برای ارزش و اهمیتی که آتش داشته است، نه چیز دیگر.»
همزيستي زرتشتيان و غيرزرتشتيان در كرمان
«گلابزاده» با تاكيد بر اينكه شایسته است این جفای تاریخی از دامن نیاکان ما زدوده شود، افزود:«در شهر ما همواره میان بزرگان اسلام و زرتشتیان کرمان احترام و تعامل متقابل وجود داشته است. آن هنگام که مانکجی لیمجی هاتریا از هندوستان به ایران آمد تا جزیه را در زمان قاجار از میان بردارد. نخستین کسی که از وی پشتیبانی کرد آقاحاج جواد سید شیرازی امام جمعه وقت کرمان بود که زمینه ای را به وجود آورد تا زرتشتیان بتوانند از این مشکل رها شوند. وی همچنین خانهی خود را در محلهی زرتشتیان بنا کرد تا نشان دهد که آیین اسلام با آنها در تعامل است.»
اين پژوهشگر ايرانی افزود: «دیگر روحانی آن زمان که در برابر ستمگریهای قاجار ایستاد تا زمینهی مشروطیت به وجود آید، شخصی به نام «مجد اسلام کرمانی» است كه چكامهای درباره‘ جشن سده، دارد.»
ايرانيان، گذشتهي پرافتخار خود را فراموش كردهاند
فریدون جنیدی، شاهنامهپژوه ايرانی، از ديگر سخنرانان اين آيين بود كه بر لزوم بازشناسی فرهنگ ايران، پافشاری كرد. وی گفت: « ما ایرانیان اکنون مانند سیاوخش همه ی جاه و جلال گذشته خود را فراموش کرده ایم و به خاک افتادهایم، نه خود و نه نیاکان بلندپایه خویش را می شناسیم. به جاست که به خود آییم و سر خود را بلند و بلندتر بگیریم و درفش فرهنگ ایران را برفراز کوه دماوند در دست کاوه و فردوسی ببینیم.»
وي افزود: «شایسته ی ما نیست با تاریخ فرهنگ این کشور که از آغاز و اکنون در میانه ی جهان جای گرفته است و دیگرفرهنگها از ما توانایی گرفتهاند، چون بیگانگان رفتار کنیم. برماست که جهره ی نیاکان خود را ببینیم و گرنه نیاکان از ما میرنجند.»
شاهنامه، برآمده از استورههای يونانی نيست
«جنیدی» با برشمردن پاره ای از بالندگیهای تاریخی ایران، شماری از ارزشهای شاهنامه را بازگو كرد و با آوردن مثالهايي تاكيد كرد كه شاهنامه، برگرفته از استورههای يونانی همچون ايلياد و اوديسه و آشيل نبوده است.»
خواب بوديم، نيمهی جهان به نام انگليسی ها شد
وی گفت: «ايرانيان نخستين كساني بودهاند كه توانستهاند نيمكرهی زمين را اندازهبگيرند و نيمروز در زاهدان امروزی را نيمهی جهان نامگذاردند. و در زمان قاجار، آنهنگام كه ما در خواب بوديم، انگليسيها، گرينويچ را ميانهی جهان ناميده و سند آن را به نام خود زدند.
فريدون جنيدی، گفت: «نیاکان ما در5 هزار سال پیش، مثلثات میدانستند، کوهها و دریاها را اندازه میگرفتند. در زمان كاووس يعنی نزديک به 4هزار و پانصد سال پيش، استوا را شناخته بوديم.»
سده، كهنترين و پرمعناترين جشن ايرانی
اسفنديار اختياری، نماينده زرتشتيان در مجلس، از ديگر سخنرانان اين جشن بود. وی جشن سده را كهنترين، پرمعناترين و مهمترين جشن دانست و گفت: «اين جشن از اين رو مهمترين است كه جشنی ملی است. جشن سده به ما مفهوم شادی را يادآوری م كند. بنمايهی همهی جشنها شادی است.»
اختياری تاكيد كرد: «اگر آتش نبود، تمدن، گرما و تكنولوژی نيز وجود نداشت و ما هنوز غارنشین بودیم. اگر در آن هنگام کسانی که آتش را کشف کردند، آن را برای خود نگه میداشتند و به دیکران نمی دادند يا از آن به عنوان ابزار قدرت بهره میبردند، ما نمی توانستیم امروز جشن آغاز تمدن را برگزار کنیم.»
نماينده زرتشتيان در مجلس گفت: «ایرانیان مکانی برای نگهبانی از آتش ساختند و این آفریدهی اهورامزدا را دراختیار همگان قرار دادند که این خود نشان دهنده ی مهر و محبت ایرانیان است.»
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: «روزها در گاهشمار ایرانیان هرکدام با نامی زبیا خوانده می شود و امروز، روز مهر به چم(:معناي) دوست داشتن است و چه نیکوست که جشن سده در روز مهر از ماه اندیشهی نیک(بهمن) برپا میشود.
وی افزود: «ما باید به اصل و نسب خود ببالیم. بسیاری میکوشند تا این تاریخ را به نام خودشان به ثبت برسانند.»
نماينده زرتشتيان در مجلس گفت: «چشم آن داريم كه جشن ملي سده با همياري مسوولان، ثبت جهاني شود.»
برگزاري «سده»ي كرمان، با همت بزرگان شهر
سیروس نیکبخش، فرنشین انجمن زرتشتیان کرمان در اين آيين، با شادباش روزهای دههی فجر، گفت: «این جشن با همت بزرگان شهر کرمان برگزار میشود و به جز اينها بايد از همت والای جوانان زرتشتی و سازمان زنان زرتشتی کرمان سپاسداری کرد.»
«نيكبخش»، در بخش ديگري از سخنانش، گفت: «جشن سده، از آن قشر و گروه ویژهای نیست واز آن همگان است.»
وی با سپاس از سازمان میراث فرهنگی کرمان برای به ثبت رساندن جشن ملی سدهي كرمان، گفت: «چشم به راه هستيم كه اقداماتي براي ثبت جهاني جشن سده انجام شود.»
آتشافروزي سده پيش از غروب آفتاب
سرانجام پیش از غروب آفتاب، موبدان با سخنان موبد فریدون هرمزدی دربارهي جشن سده و اهمیت شادی در ایران باستان، با همراهی نوجواناني كه مشعلهاي فروزان در دست داشتند، با دفنوازي گروه كوبهاي اهورايي و همراهي دوشيزگاني با چراغهای روشن، هيمهي جشن سده را برافروختند.
از ديگر برنامههای اين جشن كه پيش از آتشافروزي انجام شد، اجراي قطعههای موسيقی از سوي گروه سازهای كوبهای اهورا و شاهنامهخوانی پريسا سيمينمهر بود.
|
بنام خدا
ستونهای باستانی «استخر»، رها در گودالها |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
ستون و سرستونهای شهر باستانی استخر فارس در گودالهايی بدون هيچگونه نگهداری رها شدهاند. کارشناسان ميراث فرهنگی دربارهی وضعيت بد اين آثار هشدار می دهند. معاون سازمان ميراث فرهنگی فارس اما واژهی رها شدن را برای اين آثار شايسته نمی داند و می گويد که اين گستره، مشکلات بسياری دارد اما چه کاری می توان انجام داد؟
به گزارش ميراث خبر؛ اين در حالی است که گسترهی باستانی شهر استخر، در ٧ کيلومتری شمال تخت جمشيد و دو و نيم کيلومتری جنوب باختری(:غربی) نقش رستم جای دارد، اکنون وضعيت خوبی ندارد و ستونها و سرستونهای ديرينهی آن هر کدام در گوشهای افتادهاند.
«جمشيد صداقت کيش»، نويسندهی کتاب «شهر استخر و سه گنبدان» گفت: «برای پيشگيری از آسيب رسيدن به آثار بهجای مانده در شهر تاريخی استخر، بايد گسترهای در اين شهر تاريخی ساخته شود تا يادمانها از باران و برف و نور خورشيد دچار فرسايش نشوند.»
با اينكه، شهر استخر با گسترهای بيش از 90 هکتار كه يکی از بزرگترين گسترههای باستانی ايران به شمار می رود، نه تنها هيچگونه پوشش حفاظتی ندارد، بلکه در برابر باد و باران، هر روز فرسودهتر می شود.
«عبدالرضا نصيری»، معاون سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری فارس، در پاسخ به اين پرسش که آيا ستونها و سرستونهای شهر تاريخی استخر که در چند گودال به حال خود رها شدهاند، دچار فرسايش و نابودی نمی شوند، گفت: «چرا می شوند اما من واژهی رهاشدن را برای اين آثار چندان مناسب نمی دانم.»
اين مقام سازمان ميراث فرهنگی درباره شوند(:دليل) کاوش نشدن شهر تاريخی استخر نيز می گويد: «ما تا زمانی که مطمئن نباشيم چيزی را که از زير خاک بيرون می آوريم، بتوانيم حفاظت کنيم اصلا برنامه کاوش برای اين اثر نداريم و موافق هم نيستيم.»
«مسعود منيعاتی»، دبير انجمن دوستداران ميراث فرهنگی فارس نيز كه آثار تاريخی شهر استخر را در تيررس يک «خطر بزرگ» می داند، گفت: «بارانهای اسيدی که در پی سوزاندن پسماند كشتزارها و آلودگی پتروشيمی شيراز، ايجاد می شود، آثار باستانی شهر تاريخی استخر را دچار فرسايش كرده است.»
منيعاتی همچنين با ابراز نگرانی از احتمال دستاندازی به گسترهی نگهداری شدهی شهر تاريخی استخر گفت: «نزديک به 25 سال پيش در حريم شهر تاريخی استخر، کارخانههايی ساخته شده و امروزه نيز ساختمانهای کوچکی ساخته شده که بايد مراقب بود اين ساختمانسازی گسترش پيدا نکنند و به شهر استخر دستاندازی نشود.»
به گمان می آيد که اکنون شهر استخر به عنوان شهری که در روزگار ساسانيان در اوج آبادانی بوده و آتشکده «آناهيتا» در آن جای دارد، اکنون به حاشيه رفته است و برنامهای برای نگهداری از آن در دستور كار نيست.
|
ادامه مطلب...
تاريخ : شنبه 15 بهمن 1390برچسب:
چغازنبیل,
دز,
رود دز,
عیلام,
اونتاش گال,
گال,
اونتاش,
کاوش,
معرق,
معرق کاری,
,
بنام خدا
گسترهي آرامگاه سعدی، پارک می شود |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
سردر، ديوار ورودی و گسترهی آرامگاه سعدی، که طراحی «آندره گدار» بوده، بهبهانهی بهسازی ويران می شود. اين در حالي است که گسترهی بيرونی آرامگاه، پيش ازاين، برپايهی نمادهای عرفانی طراحی شده بود اما طراحی تازه، نگاهی همانند يک پارک است.
بهگزارش ميراث فرهنگی؛ پانزده سال پيش هنگاميکه شهرداری شيراز آغاز به خريداری زمين و خانههای قديمی پيرامون آرامگاه سعدی کرد تا فضای پيرامون آرامگاه سعدی را گسترش دهد، ديوار پيشين پيرامون آرامگاه، به همراه سردر، برجای ماند تا شناسهی طراحی فضاي سنتی آرامگاه سعدی که بهدست انجمن آثار ملی طراحی شده بود برجای بماند و خدشهی كمتری به ساختار معنوی سازه برسد.
اين درحالي است که به گفتهي فعالان، طراحی آبنمای آرامگاه بههمراه دوحوض و درختان سرو قديمی، برگرفته از درجات عرفان بوده و كارهايی که سازمان ميراثفرهنگی درقالب ساماندهي انجام ميدهد شوند(:باعث) از بينرفتن طراحی گذشته شده و گسترهی تاريخی و طراحي پيشين آرامگاه را نابود ميکند و به آن فضاي پارک گونه ميبخشد.
با اين وجود مهندس «امين» يکی از کارشناسان استان فارس گفت: «ساماندهی دوبارهی گسترهی آرامگاه سعدي با مطالعههای مشاور انجام شده و دگرگونی ايجاد شده، در چارچوب بهسازی آرامگاه است.»
بهگفته وي، ما از طرح مشاور اطلاعات درستي نداريم اما بيگمان مشاور، شناسههاي ميراثفرهنگي را در نظر ميگيرد تا اقدام به بهسازی کند چراکه، اگر چنين نبود، تاييد سازمان ميراثفرهنگي را نميگرفت.
وي درپاسخ به اين پرسش که اعتراضهايي وجود دارد مبني براينکه، طراحي تازه گسترهي آرامگاه، اصول پيشين را رعايت نکرده ادامه ميدهد، آرامگاه سعدي نياز به دگرگوني فرم داشت چراکه، گستره در حالوهواي سال 1330خورشيدی ساخته شده بود و اكنون، پاسخگوی بازديدکنندگان نيست به همين شوند، از مشاور خواستيم گسترهی آرامگاه سعدی را ساماندهی کند و آنچه روی داده، دستآورد پژوهشهای مشاور بوده است.»
|
بنام خدا
20 دیماه سالروز ثبت باغ گلشن طبس در سیاههی آثار ملی ایران |
|
● |
«باغ گلشن طبس»، بهشتی که بر روی زمین میدرخشد |
|
|
|
صديقه نوده فراهانی : |
باغ گلشن، بهشت کوچکی است در دل کویر ایران. این باغ زیبا در بخش خاوری(:شرقی) شهر طبس، از شهرستانهای شمال خاوری(:شرقي) استان یزد و در کنار کویر لوت است. این باغ به دستور میرحسن خان، سومین فرمانروای طبس، از سلسله خانهایی که به وسیلهی نادرشاه به فرمانروایی برگزيده شدند، ساخته شد. نهرهای آب شهر از میان آن میگذرد و درختان سرو و نارنج و پلیکانهای زیبایش دیدنی است.
این بهشت کویر ایران و یکی از بزرگترین و زیباترین باغهای کشور که از روزگار زند و قاجار به یادگار مانده در ۲۰ دیماه ۱۳۵۵ خورشيدي در سیاههی يادمانهای ملی ایران به ثبت رسیده است.
طبس که به شهر معادن، نامور است در دل کویر به چهارراهی میماند که 365 کیلومتر از مرکز استان یعنی یزد، هزار و 46 کیلومتر از تهران، 540 کیلومتر از مشهد و 270 کیلومتر از بیرجند دور است.
کندوکاو در تاریخ، ما را به دیرینگی طبس در هزارهی پیش از میلاد مسیح رهنمون میکند، یعنی زمان مادها و همچنین زمان هخامنشیان و جنگ و گریز اسکندر با داریوش سوم، واپسين پادشاه هخامنشی.
وجود فرودگاه و راهآهن در شهرستان طبس، تاثیر بسیاری در افزایش ارتباطات و آسان شدن رفتوآمد جهانگردان داشته است.
شهرستان طبس در سال 1357 خورشیدی در پي زلزله به ویرانی کشیده شد اما اکنون طبس سبز و خرم، چون نگینی در دل کویر میدرخشد.
باغ گلشن با ساختمانی دو اشکوبه(:طبقه) و زیرزمین کوچک، در یک نخلستان(2000 نفر خرما) با اندازههای نزدیک به 266 در260 متر ساخته شده است. باغ دربردارندهی دو خیابان اصلی متقاطع بوده و در مرکز آن آبنمايي است با اندازههای 85/25 در 5/7 متر و سه فواره، که گسترهی باغ را به چهار مربع بزرگ بخش میکند که هر کدام از این مربعها با گذرگاههای کوچکی به چهار کرت بخش شده و در درون آنها 2500 اصله مرکبات (درختان نارنج و...) و انار (500 اصله) کاشته شده است. این گونه معماری مربع شکل، تنها در تاج محل هند، تکرار شده است.
باغ بر روی امتداد جریان آب چشمههای سرد و گرم که به سوی طبس میآید شکل گرفته، آب از انتهای مجموعه وارد باغ شده و پس از آبیاری کرتها و گذر در جویها و فوارهها از زیر هشتی ساختمان سردر میگذرد و به شهر میرود.
خانم گدار، همسر آندرهگدار، معمار نامور فرانسوی، دربارهی زیباییهای باغ گلشن چنین گفته است: «در این باغ حوضی بزرگ با فوارههای بسیار وجود دارد که آب یعنی این مادهی باارزش را مانند تحفهای به آسمان میفرستد...»
برپایهی یک سنت که از گذشته در طبس رسم بوده، در روز طبیعت در 13 فروردین بیشتر مردم شهر و روستاهای پیرامون، برای سیزدهبدر به باغ گلشن میآیند.
باغ گلشن طبس در فصل بهار یکی از چشمنوازترین و زیباترین گیراییهای خاور کشور و استان یزد به شمار میرود.
|
بنام خدا
لودرها به جان كلوتهای شهداد افتادند
|
|
|
دكلهای مخابراتی در دل تاريخ طبيعی كوير ايران! |
|
|
سورنا لطفی نيا : |
|
ساخت و سازها، بر «لوت» و «کلوتهای شهداد» که «تاریخ طبیعی» کویر ایران، نامیده میشود، سایه افکنده است، سایهای که مرگش را چشم در راه است.
به گزارش مهر؛ کویر لوت تا چندی پیش یکی از دستنخوردهترین جاهای روی زمین بود که از این نگاه میشد آن را در جهان از اندک جاهایی برشمرد که کمتر پای انسان به آن رسیده است. اما با آگاهی از زیباییهای گردشگری کویر لوت که کلوتهای شهداد، برجستهترین بخش آن است، رفتهرفته نگاهها به این گستره، دوخته شد و در پایان، راه کرمان به نهبندان که به تنها راه دسترسی استان کرمان به خراسان جنوبی است، در این گستره، ساخته شد.
گرمترین جای کرهی زمین همینجاست و کارشناسان از این بیم دارند که با گسترش گردشگری در این گستره و به ویژه گردشگری بیبندوبار، زیبایی دستنخوردهی کلوتها، نازیبا شود.
مجتمعهای رفاهی و دکلهای مخابراتی، بلای جان کلوت
در کنار همهی آسیبهایی که از گردشگری بدون برنامه به کلوتها میرسد، آغاز ساخت کمپهای گردشگری و مجتمع رفاهی نیز در ویرانی کلوتها، دست داشته است.
اما آنچه بر این نابودی دامن زده، نصب دکلهای مخابراتی است. سال ١٣٨٩، مخابرات، دکلی را در کیلومتر 45 جاده شهداد – نهبندان، نصب کرد که شوند(:موجب) ویرانی بخشی از این منطقه و کلوتها شد و اکنون بار دیگر در کیلومتر 100 این راه، بخشی از کلوتها، برای نصب دکلی دیگر در حال ویران شدن است.
کلوتها، غولهای بزرگ شنی کویر شهداد
کلوتها، غولهای بزرگ شنی در میانهی کویر شهداد هستند که به درازای 180 کیلومتر و پهنای نزدیک به 50 کیلومتر به مانند کمربندی در پیرامون کویر لوت جای گرفتهاند و روبهروی آنها نیز رودخانهی شور و منطقه گندم بریان جای گرفته است که چشمانداز بسیار زیبا و بیمانندی را ساخته است.
به شوند(:دلیل) نمناکی رودخانهی شور و شنهای کویر و وزش باد در درازای میلیونها سال، سازههای زیبا از شن به درازای چندین متر در این گستره ساخته شده است که خاورشناسان، از آن به نام «شهر وهم و خیال» و شهر «دیوان» یاد میکنند.
کلوتها را که نگهبانان کویر نامیدهاند، این روزها، خود نیاز به نگهبان دارند. نگهداری از این کلوتها، از آن روی که متولی خاصی ندارند بر زمین مانده است. کلوتها ثبت ملی نشدهاند و میراث فرهنگی نیز هیچ ابزار قانونی برای نگهداری از کلوتها ندارد و هر گونه کار عمرانی بدون دریافت مجوز از میراث فرهنگی انجام میشود.
زیرساختها نیاز است اما کلوتها مهمترند
«محمد جهانشاهی»، هموند(:عضو) انجمن بینالمللی اکوتوریسم گفت: «در روزهای گذشته، کارهایی برای نصب دکل مخابراتی در دست انجام است ازاینرو، بخشی از این کلوتها با لودر، ویران شده است.»
وی افزود: «گسترش زیرساختها در این گستره، بسیار نیاز است اما باید نگهداری کلوتها در درجه نخست ارزش جای گیرد و نباید به بهانههای گوناگون، کلوتها را ویران کرد.»
وی گفت: «میشد دکلی را با طول بیشتر در منطقه نصب کرد نه اینکه کلوت را برای نصب این دکل ویران ساخت.»
جهانشاهی با خوردهگیری به اینکه، نگاه به گسترههای بیابانی جدی نیست و به کویر به عنوان جایی برای گردشگری نگاه نمیشود، گفت: «کویر شهداد از شرایط ویژهای در جهان برخوردار است.»
جهانشاهی با یادآوری افزایش رفت آمد به این منطقه پس از ساخت راه نهبندان گفت: «این راه درست از جایی گذشته که زیباترین چشمانداز کلوتها را دارد و رفت و آمد ماشینها روی کلوتها، تاثیر گذاشته و به روشنی میتوان ویرانی کلوتها را دید.»
کلوتها را به عنوان ژئوپارک ثبت کنید
وی افزود: «٥ سال پیش یک پوست شکلات هم در کویر شهداد بسیار به چشم میآمد اما شوربختانه این روزها، گردشگری غیرمسوولانه و بیتوجهی برخی مسوولان به کویر آسیب زده است.»
وی گفت: «جشنواره و برنامههای گوناگونی در این گستره اجرا میشود. میگویند برای شناساندن کلوتها است، اما پس از پایان جشنوارهها بسیاری از زبالههای به جای میماند و در کویر رها میشود.»
وی خواستار ثبت کلوتها به عنوان ژئوپارک شد و گفت: «برخی سدها مانند هزینهی بالای مطالعاتی تاکنون جلوی ثبت ملی کلوتها را گرفته است اما این کار باید هر چه زودتر انجام شود تا میراث فرهنگی بتواند به گونهی قانونی جلوی ویرانیها را بگیرد.»
تاريخ : شنبه 17 دی 1390برچسب:
کلوت شهداد,
کلوت,
شهداد,
دکل,
دکل مخابراتی,
لودر,
ژئوپارک,
گندم بریان,
بریان,
,
بنام خدا
اميدها به آيندهی يوز آسيايی افزايش يافت |
|
|
|
سورنا لطفينيا : |
گونهی نادر یوزپلنگ آسیایی هم اکنون در استانهای سمنان، یزد، خراسان شمالی، کرمان و اصفهان ديده شده است که شمار آنها به صد قلاده میرسد.
به گزارش مهر؛ با توجه به اینکه 20 قلاده از این یوزپلنگها در استان سمنان زندگی میکنند منطقههای حفاظت شده پارک ملی کویر گرمسار و توران شاهرود در این استان از ارزشمندترين زیستگاههای یوزپلنگ آسیایی هستند.
پروژه بینالمللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی از سال 1380 با پشتيباني مالی سازمانمللمتحد و سازمان حفاظت محیط زیست آغاز شد.
«علیرضا جورابچیان»، فرنشين(:مدیر) پروژه بینالمللی نگهداري از یوزپلنگ آسیایی، از افزایش 50 درصدی خوراكهای یوزپلنگ خبر داد. وي گفت: «شمار یوزپلنگهای آسیایی در کشور چهار تا پنج درصد افزایش یافته است.» وی قوچ و میش، کل و بز، جبیر و آهو را از خوراكهاي اين گونهي نادر و روبه انقراض، برشمرد.
جورابچیان برآورد شمار گوشتخواران را سخت دانست و گفت: «با توجه به روند افزایشی شمار طعمهها در زیستگاهها بيگمان، شمار یوزها نیز افزایش یافته است.»
جورابچیان افزود: «پارک ملی کویر استان سمنان، پارک ملی پناهگاه حیات وحش و زیستگاه خارتوران شاهرود، پناهگاه حیات وحش نایبندان طبس شمال خاوري(:شرقی) استان یزد، گسترهي حفاظت شده بافق استان یزد و گسترهي شکار ممنوع دره انجیر استان یزد، برخی از زیستگاههای یوزپلنگ آسیایی هستند.»
«اصغرمحمدی فاضل» معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست کشور نيز، با ناخرسندي از نابودي گونهي ببر مازندران، دربارهی دادن مجوز شکار در كشور، سخن گفت.
وی گفت: «شوربختانه به آسانی پروانه شکار داده میشود. هرکس که مجوز حمل اسلحه داشته باشد و سوپيشينه نیز نداشته باشد، میتواند پروانهی شکار دریافت کند.»
«حمید ظهرابی»، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان نیز از افزایش شمار یوزپلنگ آسیایی در استان سمنان خبر داد و گفت: «در هر هفته، دو تا چهار قلاده یوزپلنگ در منطقه توران استان سمنان ديده میشود.»
ظهرابي، گفت: «کمبود محیطبان با توجه به گستردگي مناطق حفاظت شده در استان سمنان يكي از كمبودها است. هم اکنون۱۲۰محيطبان در گسترهي تحت حفاظت، فعالیت دارند که این شمار باید به ٢٥٠ تن برسد تا كمبود رفع شود
|
بنام خدا
درآمدزايی شهرداری پلدختر با بريدن و فروش درختان |
|
|
تنومندها را ميبرند، نهال ميكارند |
|
|
سورنا لطفينيا : |
شهرداری شهر پلدختر از استان لرستان، نزديک بهيک سال است با بريدن درختان شهر و فروش آنها، کسب و کار درخت فروشی را رونق داده است.
به گزارش فارس؛ در حالی فضای سبز شهرستان پلدختر هم اکنون در وضعيت خوبی نيست که به تازگی، شهروندان پلدختر بريده شدن بيرويهی درختان را در شهر ميبينند.
اين در حالی است که رييسجمهوری، قانونی را ابلاغ کرده که بر پايهی آن بريدن هر گونه درخت و يا نابود کردن آن به هر راهی در حريم شهرها، بدون اجازهی شهرداری و رعايت ضوابط ممنوع شده است.
بر پايهي اين قانون، هر کس درختان پيرامون شهرها را آگاهانه و وارون(:برخلاف) قانون ببرد يا زمينهي نابودي آنها را فراهم آورد، افزونبر جبران آسيب، به جزاي نقدي از يک ميليون ريال تا 10 ميليون ريال براي هر درخت و در صورتي که شمار درختان بريده شده بيش از 30 اصله باشد، به حبس تعزيري از شش ماه تا سه سال محکوم ميشود.
يک شهروند پلدختر در اينباره گفت: «در يک كار شگفتانگيز و با وجود هشدار دلسوزان و دوستداران محيطزيست در شهرستان پلدختر ما هنوز هم بايد بريده شدن درختان شهر به دست نيروهاي شهرداري را ببينيم.»
«شرفي نصيري»، شهردار پلدختر، با پذيرفتن بريده شدن و فروش درختان شهر گفت: «اين کار بر پايهي مجوز شوراي شهر انجام ميگيرد.»
شرفی نصيری افزود: «شهرداری پلدختر امسال دست به كار کاشت نهال در سطح شهر شده است.»
با اين همه و با توجه به شرايط اقليمي و گرمسيري بودن شهرستان پلدختر که در فصل گرما دمای هوای آن به بيش از 50 درجه ميرسد و همچنين ارجمندي درختان در زندگی انسانها، ايکاش شهرداری پلدختر تا تبديل شدن اين نهالها به درخت از بريدن درختان تنومند که عمر آنها به بيش از 20 سال هم ميرسد، دست بردارد.
|
ادامه مطلب...
تاريخ : پنج شنبه 15 دی 1390برچسب:
استیک,
آخوندک,
گیاه سبز قیفی,
قیف,
قیفی,
اژدهای دریایی برگ دار,
آخوندک گل شیطان,
اژدهای برگی دریا,
مارمولک دم برگی,
قورباغه ماهی,
عقرب ماهی برگی,
لاک پشت شرقی,
,
ادامه مطلب...
تاريخ : شنبه 10 دی 1390برچسب:
پرندگان,
,
بنام خدا
|
«پاسارگاد» در تيررس يک شهرک صنعتی
|
|
|
خطری ديگر در كمين آرامگاه كوروش بزرگ |
|
|
سورنا لطفی نيا : |
«پاسارگاد» يكی از مجموعههای ثبتشدهی ايران در سياههی ميراث جهانی است. موضوع تازهای كه برخي دوستداران ميراث فرهنگی را نگران اين يادگار جهانی كرده، ساخت يک شهرک صنعتی در نزديكی آن است.
به گزارش ايسنا؛ چندی پيش شماری از دوستداران ميراث فرهنگی از ساخت يک شهرک صنعتی خبر دادند كه به حريم درجهی دو پاسارگاد بسيار نزديک است. گويا اين شهرک، می بايست در حريم درجهی سه، ساخته شود كه با جابهجايی 500 متری، جای اكنون آن، به چشمانداز پاسارگاد، آسيب می رساند. ساخت اين شهرک افزونبر آسيب رساندن به چشمانداز، آسيبهای ديگری را نيز ممكن است برای پاسارگاد در بر داشته باشد كه اين موارد شوند(:سبب) نگرانی دوستداران ميراث فرهنگی و البته، شگفتی آنها از اجازهی مسوولان ميراث فرهنگی استان و پايگاه ميراث جهانی پاسارگاد، برای ساخت اين شهرک شده است.
«فريدون فعالی»، مديركل ميراث فرهنگی و گردشگری استان فارس با اشاره به اينكه قرارداد ساخت اين شهرک در روزگار مدير پيشين اداره كل ميراث فرهنگی و گردشگری استان بسته شده است، گفت: «برای ساخت اين شهرک كه مصوبهی استان را نيز دارد، زمينی در نظر گرفته شده و مكانيابی انجام گرفته بود؛ ولی مسوولان شهرک، با توجه به مسايلی كه برای آنها پيش آمد، زمين روبهروی آن را برای ساخت در نظر گرفتند.»
فريدون فعالی، با اشاره به اينكه اين مساله به استانداری اعلام شده است، گفت: «گلايهی ما ايناست كه چرا منطقهی مشخصشده، دگرگون شد و چرا برای دگرگونی آن با مسوولان ميراث فرهنگی هماهنگی نشده و موضوع به آنها اعلام نشده است؟ »
در اينباره، «عبدالرضا نصيری»، معاون ميراث فرهنگی اداره كل ميراث فرهنگی و گردشگری استان فارس، نيز با تاكيد بر اينكه، جای كنونی برای ساخت شهرک صنعتی از ديد ما پذيرفته نيست، گفت: «نخست، برای ساخت اين شهرک سه جا را كه همه در حريم درجهی سه پاسارگاد بودند، پيشنهاد كرديم و سازندگان شهرک نيز اولويت ما را امضا و با آن موافقت كردند. در واقع، جايی كه پيشنهاد كرده بوديم از ديد جايگاه توپوگرافی در منطقهی پايينی بود كه از نظر بصری، آسيب كمتری به پاسارگاد می رساند، ولی آنها بدون دادن اطلاع به سازمان ميراث فرهنگی جايی را برگزيدند كه در بلندی است و جزو هيچكدام از آن سه گزينهی پيشنهادی نيست.»
نصيری افزود: «جای تازه، با آنكه در حريم درجهی سه پاسارگاد است، ولی به حريم درجهی دو نزديک شده است. البته حريم درجهی سه، محدودهی بزرگي است و تلاش می شود تا جايی كه شدنی است آسيبهای منظری پاسارگاد كم شود.»
او گفت: «انجام بازديدهای ميدانی، نشان از اين داشت كه ادارهی ميراث فرهنگی خواست همكاری برای ايجاد شهرک را داشته است، ولی هنگامیكه آنها، جای ديگری را برمی گزينند هم به ادارهی ميراث فرهنگی و هم به امضای خود بی احترامی كردهاند.»
وی افزود: «دربارهی اين مساله نامهای به استانداری فارس فرستاده شده تا در اين راستا پيگيری كنند، زيرا اين مساله همسو با ديدگاه سازمان ميراث فرهنگی نيست. البته در اينباره هنوز پاسخی دريافت نشده است.»
اين در حالی است كه برخی دوستداران ميراث فرهنگی، ساخته شدن چنين شهركی را در حريم پاسارگاد غيرقانونی می دانند و از كار مسوولان ميراث فرهنگی برای دادن اجازهی ساخت شهرک، آن هم در حريم اين اثر جهانی شگفتزده هستند. »
|
بنام خدا
● |
شش هکتار از نیزارهای دریاچه زريوار سوخت |
|
|
ادامه آتش سوزی در زریوار مریوان |
|
|
خبرنگار امرداد - آفتاب یزدانی : |
نیزارهای دریاچهي زریوار مریوان، برای چندمین بار در یک ماه كنوني آتش گرفتند. اين آتشسوزيها آسيبهاي جبرانناپذیری به این اثر طبیعی و گردشگری رسانده است.
به گزارش مهر، برای چندمینبار در یک ماه، بخش گستردهای از سطح این دریاچه در آتش سوخت و به شوند(:دلیل) نبود امکانات، آتشسوزی تا چندین ساعت همچنان ادامه داشت.
این آتشسوزی آسيبهاي بسياري به این دریاچه رسانده، مرگ شمار فراوانی از جانوران دریاچه را در پی داشت.
در ماهي كه گذشت، ١٠ مورد آتشسوزی در این دریاچه روی داد.
ناصح قادری، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کردستان گفت: ٦ هکتار از نیزارهاي سطح این دریاچه در آتشسوزي نابود شدهاند و تا کنون فرد یا افراد خاطی، شناسایی و دستگیر نشدهاند.
به گفتهي وی با توجه به سختی مهار آتش، با تلاشهای گروههای محیطزیستی در اطفای حریق تلاش داشتهاند اما رويارويی با این پدیدهی خطرناک نیازمند توجه بیشتر مسوولان کشوری و استانی است.
او گفت: شایعهی ارتباط آتشسوزی نیزارها توسط اداره کل محیطزیست به هیچ عنوان صحت ندارد.
عدم برنامهریزی مناسب در راستای مقابله با آتش سوزی در نیزارهای دریاچهي زریوار مریوان در حالی ادامه دارد که تاکنون مسوولان كاری در راستای مقابله با این وضعیت انجام ندادهاند و زریوار در میان مشکلات بیشمار ناچار است که با موضوع آتشسوزی نیز کنار بیاید.
|
بنام خدا
به گزارش598 به نقل از ايسنا درخت چنار كهنسالي در حياط امامزاده علی اصغر در روستای زرآباد الموت در استان قزوين وجود دارد كه به درخت چنار خونبار نامور است. خونبار بودن اين درخت، قدمت ديرينهای دارد و حتا در زمان شاهسلطان حسين صفوی نيز روايتهايی از آن مطرح شده است.
در اين باره، اسدالله بيرانوند ـ مديركل ميراث فرهنگی و گردشگری استان قزوين ـ در گفتوگو با خبرنگار ايسنا بيان كرد: در نزديكی سحرگاه روز عاشورا، صمغی قرمز رنگ شبيه خون از اين درخت بیرون می آید كه آزمايشهايی هم روی آن انجام شده است. البته هيچكدام از آزمايشها با وجود مشاهدهی تركيبات مشابه خون در اين صمغ، اين مسأله را تأييد نكردهاند كه اين مايع، به خون انسان مربوط می شود.
او با اشاره به قدمت بيش از 600 سال دو درخت چناری كه درهم تنيده شدهاند، افزود: هر سال در روزهای عزاداری ماه محرم، بيش از 10هزار نفر در اين محل حضور می يابند و امكانات لازم و مهمانسرا نيز برای آنها فراهم می شود.
همچنين فاطمه آسيابانها ـ مدير روابط عمومی اين ادارهی كل ـ كه دو سال شاهد اين ماجرا بوده است، با اشاره به اينكه مردم معتقدند، اتفاقهايی در روز عاشورا برای اين درخت رخ می دهد، گفت: پس از پايان مراسم عزاداری و سينهزنی در روز تاسوعا، جمعيت حاضر در امامزاده، سحرگاه روز عاشورا دور درخت جمع می شوند و به خواندن مرثيه و عزاداری می پردازند. در اين زمان، صمغ قرمز رنگی از برخی شاخههای اين درخت چنار به آرامی شروع به تراوش می كند. اين اتفاق تا ظهر روز عاشورا ادامه دارد و پس از آن، اين شاخهها خشک می شوند.
او بيان كرد: نكتهی جالب اين است كه اين مايع فقط روز عاشورا از درخت بیرون می آید، يعنی با توجه به متفاوت بودن سالهای هجری خورشیدی و هجری قمری، اين اتفاق درست در روز دهم ماه محرم رخ می دهد.
وی افزود: وجود اين درخت كه به يكی از جاذبههای گردشگری و مذهبی استان قزوين تبديل شده است، هر سال در ماه محرم گردشگران زيادی را از كشورهای مسلمان مانند عراق و سوريه و حتا برخی از كشورهای اروپايی به اين محل می كشاند.
بنام خدا
يك حشرهشناس آمريكايی از شناسايی حشره غول پيكری خبر داد كه وزن آن سه برابر وزن معمول يک موش و غذاي مورد علاقه آن هويج است.
به گزارش ايسنا اين جانور عجيب سنگينترين حشرهای است كه تاكنون در جهان شناسايی شده است.
مارک موفيت، حشرهشناس دانشگاه كلورادو كه اين حشره را پيدا كرده می گويد: دو روز پشت سرهم اين حشره غولپيكر را در يک جزيره دوردست در نيوزلند تعقيب كردم تا توانستم آن را در حالی كه هويج می خورد در دستهای خود نگه دارم.
به گزارش روزنامه تلگراف، موفيت ميگويد: از نظر وزنی اين حشره سنگينترين گونهای است كه تاكنون در طبيعت شناسايی شده است و وزن آن حدود سه برابر وزن يک موش معمولی است. اين حشره عجيب شبيه به جيرجيرک بوده و بالهای آن حدود 17 سانتيمتر است. حشره غولپيكر فقط در جزيره دورافتاده «ليتل بارير» در نيوزلند مشاهده شده است.
منبع: تابناک
بنام خدا
سنگنگارههای غار ميرملاس را بريدند و دزديدند! |
|
|
|
خبرنگار امرداد - آفتاب یزدانی : |
بخشی از نگارهی نقش شده بر غار ميرملاس كه ١٢ هزار سال ديرينگی دارد، بريده شد و به سرقت رفت. اين غار در کوه سرخين شهرستان کوهدشت استان لرستان نخستين غاری است که بر روی ديوار آن رنگيننگارههايی از ١٢ هزار سال پيش يافت شده است، با اين حال اما با عدم محافظت از غار و بی توجهی در نگهبانی از آن، بخشي از سنگنگارههايش دزديده شد.
نگارههای ديوارهی اين غار، بيشتر صحنههايی از رزم، شکار، انسان و حيوان را نشان می دهد.
گفته می شود ربايندگان اين آثار تاريخی با توجه به ارزشمند بودن سنگنگارههای ميرملاس بخشی از نقش و نگارهای آن را با خود بردهاند.
غار ميرملاس پس از غار «لاسکو» و «کرکس» در فرانسه، سومين غاری است که در جهان نگارههايی رنگين بر روی ديوارههای خود دارد.
|
بنام خدا
آبشار «آتشگاه» در آستانهی خاموشی |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
آبشار «آتشگاه» در استان چهارمحالوبختیاری كه بلندترين آبشار ایران و یکی از گيرايی های گردشگری این استان، با اجرایی شدن دو پروژه نابود میشود.
به گزارش مهر؛ «هومان خاکپور»، فعال محیط زیست و منابع طبیعی، در استان چهارمحالو بختیاری گفت: «آبشار آتشگاه یکی از گيراييهای گردشگری استان است که در بروشورها و نقشههای گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری بر روی آن بسیار تاکید شده است.»
خاکپورافزود: «با ساخت سد ”خرسان 3“ و سپس آبگیری آن، بخش بزرگس از این آبشار درهای که بلندترین آبشار کشور است زير آب مس رود.»
خاكپور با بازگويس اینکه با آبگیری این سد، بخشهاس پایینی این آبشار در دریاچهس سد فرو خواهد رفت، افزود: «شوربختانه با اینکه انتظار داشتیم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری واكنش بیشتری نسبت به این كار نشان دهد، اما این سازمان به هرحال کوتاه آمده و این وعده را دادند که، با ساختن اسکلههای تفریحی و بهرهگيرس از قایق به جای خودرو، طبیعتگردان و گردشگران را جابهجا کرده که این آبشار را ببینند.»
وی گفت: «با توان كم مالس ميراث فرهنگس، دور از ذهن است كه اين سازمان بتواند چنین امکانات پر هزینهای را آنجا فراهم کند و همچنین با توجه به محدودیتها و دشواريهاس كار اداری که باید گذرانده شود و اين دشوارس که از دریاچه باید گذشت تا بتوان آنجا را ديد به نظر میرسد که نشدنس باشد.»
خاكپور با اشاره به سفر دولت به این استان و بازدیدی که ريیسجمهور از منطقه داشته و پیشنهاد جابهجايس آب آتشگاه از سرچشمه این آبشار برای شمارس روستا افزود: «به نظر می رسد که همین آبشار آتشگاه نیز از سرچشمه خشک خواهد شد و ديگر آبشاری برجاس نمیماند که پیشنهاد سازمان میراث فرهنگی نیز تحقق پیدا کند و بخواهند اسکله درست کند.»
خاكپور دربارهي دو پروژهاس كه نابودی آبشار آتشگاه را به دنبال دارند گفت: «آبشار از پایین با ساخت سد خرسان 3 نابود می شود و سرچشمه آن نیز با پروژه جابهجايی آب از ميان خواهد رفت.»
خاکپور افزود: «این پروژهی تازه، به نظر میرسد که فاقد هر گونه مطالعهی فنی و اجرایی و حتا توجیه اقتصادی باشد زيرا ارزیابی محیط زیستی ندارد و تاکنون دستگاههای متولی مانند آب منطقهای و محیطزیست هیچگونه گزارشی دربارهي اینکه آنجا مطالعهای شده و چنین پروژهای ارزیابی شده باشد وجود ندارد.»
|
بنام خدا
بوي بد، گردشگران را از چغازنبيل فراری داد |
|
|
بوی بد فضولات حيوانی و پساب نيشكر در گسترهی جهانی چغازنبيل |
|
|
سورنا لطفی نيا : |
گسترهی ميراث جهانی چغازنبيل راه خوبی برای گذر چارپايان و دامها است. فضولات حيوانی در راه گردشگران و بوی بد پسابهای نيشکر در اين فصل، شوندی(:سببی) شده تا گردشگران از بازديد گسترهی جهانی چغازنبيل خودداری کنند. از سوی ديگر کارخانههای پيرامون چغازنبيل که البته فاصله بسياری تا اين اثر دارند، زمينهای بسياری را زير کشت نيشکر دارند.
به گزارش ميراث خبر؛ چغازنبيل، نيايشگاه باستانياست که در روزگار ايلامی ها و نزديک به ١٢٥٠ پيش از ميلاد ساخته شدهاست. اين اثر تاريخی که در سال ١٩٧٩ در سياههی ميراث جهانی يونسکو ثبت شد امروزه جای چريدن گوسفندان شده است و تنها ١٠ تن نيروی كارشناس و نگهبان دارد.
«بهنام اسکندری»، باستانشناس و راهنمای گردشگری چغازنبيل دربارهی بوی بد در اين گسترهی باستانی گفت: «امروزه بوی بدی چغازنبيل يا از تخمير زبالههای نيشکر است، يا پسماندهی زبالهای است که با آب درهم آميخته شده است.»
اثر جهانی چغازنبيل در مثلثی جای گرفته است که ٣ راس آن کارخانههای ميانآب، کارون و هفتتپه قرار دارند که اين کارخانهها، زمينهای گستردهای را زير کشت نيشکر دارند. برداشت نيشکر از راه آتش زدن انجام می شود که اين به خودی خود يک آلايندهی طبيعی به شمار می آيد که هم به چغازنبيل و هم به مردم آسيب می رساند.
روستاييان بر اين باورند كه، ٣ راه بيشتر برای گذر چارپايان ندارند. ٢ راه پيرامون چغازنبيل است که به شوند درههای ژرف مرگ دامها را در پی دارد. می ماند يک راه که هموار و کوتاه است و آن هم گذر گوسفندان از ميانهی چغازنبيل است.
به گفتهی روستاييان پيرامون چغازنبيل، حتا پايگاه ميراثفرهنگی بارها جلوی گذر دامها را گرفتهاند که گلههای پی در پی در شورای حل اختلاف را دربر داشته است.
|
ادامه مطلب...
تاريخ : یک شنبه 29 آبان 1390برچسب:
میراث جهانی,
شوند,
نیشکر,
کشت نیشکر,
زیرکشت,
چغا,
زنبیل,
چغازنبیل,
بهنام اسکندری,
زیگورات,
بزرگترین زیگورات جهان,
آل اونتش,
حمیدرضا رنجبر,
رنجبر,
,
بنام خدا
کارگاه پرندهشناسی در «زيستکرهی توران» برپا میشود |
|
|
|
خبریار امرداد- صدیقه نوده فراهانی : |
همزمان با دومين جشنوارهی گردشگری «سفر به زيستگاه زاغ بور» در گسترهی نمونهی گردشگري «زيستکرهی توران» شاهرود، کارگاه پرندهشناسی برپا خواهد شد.
به گزارش میراث آریا، «حميد يزدانی»، مديرکل ميراثفرهنگی، صنايعدستی و گردشگری استان سمنان در اینباره گفت: «اين جشنواره در 26 و 27 آبانماه، براي دومين سال پياپی به مناسبت روز ملی پرندهنگری و با آرمان آشنايی گردشگران با توانمندیهای گردشگری طبيعی از جمله پرندهنگری، در شهرستان شاهرود برپا می شود.»
گفتنی است 25 آبانماه از سوی کميتهی ملی طبيعتگردی به عنوان روز ملی «پرندهنگری و استقبال از پرندگان مهاجر» نامگذاری شده است.
یزدانی با تاکيد بر اين که شهرستان شاهرود از توانمندی بالايی در زمينهی برگزاری تورهای پرندهنگری برخوردار است، گفت: «برگزاری اين جشنوارهها در ماندگاری روستاییها و کشاندن گردشگر نقش موثری دارد.»
وی با اشاره به اين که دوستداران براي شرکت در اين جشنواره می توانند به دفترهای خدمات گردشگری شاهرود بروند، افزود: «دیدن زاغ بور و ديگر انواع پرندگان، برپايی کارگاه پرندهشناسی و بازديد از روستای هدف گردشگری «قلعهبالا» و گسترهی نمونهی گردشگری توران همراه با رصد آسمان شب کوير از جمله برنامههای جشنوارهی گردشگری سفر به زيستگاه زاغ بور است.»
گسترهی توران که در جنوب راه تهران – مشهد و در شمالخاوری(:شرقي) دشت کوير است، از 3 بخش پارک ملی، پناهگاه حياتوحش و گسترهی حفاظتی تشکيل شده و پس از پناهگاه حياتوحش «نايبندان»، دومين گسترهی بزرگ تحت حفاظت سازمان محيطزيست کشور است.
اين گستره از نظر پوشش گياهي از گوناگونی بالايی برخوردار بوده و در ميان گونههای جانوری آن برخی از نادرترين گونهها مانند يوزپلنگ آسيايی، گورخر ايرانی و پرندگانی همچون زاغ بور و هوبره ديده می شود.
|
جنگلی برای كویرنشینان!
شاید یكی از چیزهایی كه در روستا نسبت به سایر مناطق و بویژه شهرها از اصالت بیشتری برخوردار است، نحوه برگزاری مراسم عروسی است. عروسی در استاج به صورت سنتی با سرنا همراه است. به هنگام....
ادامه مطلب...
تاريخ : یک شنبه 22 آبان 1390برچسب:
کویر نشین,
استاج,
روداب,
سبزوار,
کوه معراج,
معراج,
کوه بهارستان,
بهارستان,
طغرل,
روستای استاج,
نو,
,
کوچه باغهای خیال انگیز و کاخ سنگی ناصری/ سفری یک روزه به نگین البرز
تقریبا تمام کسانی که مهمان این روستای منحصربه فرد شده اند به اتفاق می گویند سه چیز شهرستانک را از سایر روستاهای استان تهران و اطراف آن تمایز میدهد....
ادامه مطلب...
تاريخ : یک شنبه 22 آبان 1390برچسب:
سنگ ناصری,
نگین البرز,
کاخ سنگی ناصری,
شهرستانک,
شیار کوه,
املاح معدنی,
گله گیله,
قلعه دزد بند,
دزدبند,
شیعه جعفری,
,